TAPAHTUMAT

Lapsille, nuorille, opiskelijoille, opetushenkilöstölle & koko perheelle

Kerhot

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut LUMA -kerhon ohjaajamme. Kerhoja järjestetään kouluissa sekä Tiedeluokka SOLUssa.

Kevät 2019

 

LUMA Tiedekerho, Tiedeluokka SOLU

Vaihtuvat tiedeteemat, luvassa kivaa tekemistä! Kerho on maksuton. Jokaiselle kerhokerralle on ilmoittauduttava erikseen edeltävänä perjantaina klo 12 alkaen. Paikkoja 15 ensimmäiselle/kerhokerta.

Kenelle      Alakouluikäisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika         torstaisin 17-18:00 21.2-9.5.2019.

Ohjelma

21.2 Erotusmenetelmät

7.3 Kitka (tribologia)

14.3 Pimeässä hohto

21.3 Ihmisen aistit

28.3 Aineiden väliset reaktiot

4.4 Elintarvikkeet & tärkkelys

11.4 Makea vesi

25.4 Valo

2.5 Maaperätutkimus

9.5 Aineiden väliset reaktiot ll

 

VexIQ -robotiikka ja koodaus- kerho, Tiedeluokka SOLU

VexIQ-robotiikka- ja koodauskerho on suunnattu 3.-6. luokkalaisille lapsille taitotasosta riippumatta. Kerhossa nuoret taitajanalut pääsevät opettelemaan kahta robotiikan osa-aluetta, mekaniikkaa ja ohjelmointia. Yksin tai pienissä ryhmissä ensin kootaan ja sitten ohjelmoidaan VexIQ-robotti. Kerhossa käytettävä sarja on monipuolinen ja mahdollistaa rakentamisen ja ohjelmoinnin aivan aloittelijasta aina kilpailutasolle asti.

Tavoitteena on, että kerhon loppuun mennessä lapset ovat rakentaneet ja ohjelmoineet oman robottinsa ja oppineet mekaniikan ja ohjelmoinnin alkeita. Viimeisellä kerhokerralla lasten vanhemmat ovat tervetulleita katsomaan lastensa luomuksia ja näkemään, mitä he ovat oppineet.

Kerhoon mahtuu 10 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kenelle      3.-6. luokkalaisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU, Niemen yliopistokampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Aika         Maanantaisin klo 16-17.30 aikavälillä 8.4. – 13.5. (Kerhoa EI pidetä ma 22.4., yhteensä 5 kerhokertaa)

Ilmoittautuminen LINKKI

Luontokerho, Tiedeluokka SOLU

Haluatko suojella luontoa? Pidätkö retkeilystä? Kiinnostaako mukava yhdessäolo? Tervetuloa Luonto-Liitto Lahden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen luontokerhoon! Kokoonnumme Niemessä Tiedeluokka SOLUun oppimaan yhdessä luonnosta kokeilemisen, tekemisen ja leikin kautta. Teemme retkiä lähiympäristöön, tutkimme luonnon ilmiöitä sekä askartelemme luonnon- ja kierrätysmateriaaleista. Kerhon ohjaajina toimivat Laura (yhteisöpedagogiopiskelija) ja Maria (luonnontieteiden kandidaatti). Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Järjestön tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa. Kerho on maksuton. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kenelle      1-4 luokkalaisille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika        tiistaisiin 16:30-18:00, 5.3.- 21.5.2019.

Ilmoittautuminen luontokerho2019@gmail.com

LUMA Tiedekerho, Asikkala/Aurinkovuoren koulu

Poikkitieteellinen tiedekerho vaihtuvin teemoin. Kerho on maksuton. Kerhoon ilmoittaudutaan koko sen keston ajaksi, ilmoittautuminen viimeistään perjantaina 15.2.2019.

Kenelle      Alakouluikäisille

Paikka     Aurinkovuoren koulu, Asikkalantie 12, 17200 Vääksy

Aika         Tiistaisin klo 17-18 aikavälillä 19.2. – 7.5. (katso ohjelma alla)

Ilmoittautuminen KERHO ON TÄYNNÄ

Ohjelma 

19.2. Tiheyserot

5.3. Fysiikka; Liike ja mekaniikka

12.3. Mikroskopia Huom. kerhon kesto poikkeuksellisesti 2 tuntia

19.3. Hapot ja emäkset

2.4.Palaminen ja paloturvallisuus

9.4. Rakennusprojekti

16.4. Fysiikka, Sähkö

23.4. Fysiikka; magnetismi

30.4. Optiikka

7.5. Laboratorio-olympialaiset

Leirit

Tiedeleireillä tutustutaan monipuolisella ja hauskalla tavalla eri tieteen aloihin. Päiväleirejä järjestetään koulujen loma-aikoina Tiedeluokka SOLUssa.

Kesä 2019

Ilmoittautuminen leireille avataan 15. huhtikuuta klo 12.00.

Riittää, että lapsi täyttää vuoden 2019 aikana leirille vaadittavan vähimmäisiän. Jokaisella leirillä on kolme ohjaajaa.

 

Tiedettä Kesään! -pienten leiri 

Moni- ja poikkitieteellisellä leirillä tutustutaan viikon ajan tieteen eri aloihin hauskalla ja innostavalla tavalla. Leirille mahtuu 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri maksaa 30€. Leirillä on lounas.

Kenelle    lukutaitoisille 7-9-vuotiaille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, B2-ovi, 15140 Lahti

Aika         9:30-15:00 ma-pe 3.-7.6.2019

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma10

 

Tiedettä Kesään! -isojen leiri 

Moni- ja poikkitieteellisellä leirillä tutustutaan viikon ajan tieteen eri aloihin hauskalla ja innostavalla tavalla. Leirille mahtuu 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri maksaa 30€. Leirillä on lounas.

Kenelle    10-13-vuotiaille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, B2-ovi, 15140 Lahti

Aika         9:30-15:00 ma-pe 10.-14.6.2019

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma11 

 

Matematiikka- ja koodausleiri

Matematiikan ja koodauksen sekä robotiikan parissa leireilyä hauskasti ja yhdessä tehden. Leirille mahtuu 16 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri maksaa 25€. Leirillä on lounas.

Kenelle    10-12-vuotiaille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, B2-ovi, 15140 Lahti

Aika         9:30-15:00 ma-to 17.-20.6.2019

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma12

 

Tutkimuksia Vesijärvestä  

Tutustutaan Vesijärven eliöstöön ja sen erityispiirteisiin tutkimuksellisella otteella. Luvassa tutkimustyöskentelyä, preparointia ja mikroskopointia sekä hauskaa yhdessäoloa. Leirille mahtuu 20 lasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Leiri maksaa 15€. Leirillä on lounas.

 Kenelle    7-9-vuotiaille

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, 15140 Lahti

Aika        9:30-15:00, ti-to 6.-8.8.2019 ti-to

Ilmoittaudu https://www.lyyti.in/phluma13 

Kurssit & kouluyhteistö

Järjestämme lukiokursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista. 

Tiede 1- luentokurssi

Luentokurssi, jossa mielenkiintoiset tutkijat ja tieteentekijät kertovat omasta tutkimusalastaan ja tutkijan työstä.  Kurssi on viimeksi järjestetty vuonna 2015.

 

Tiede 2 Vesijärvi-kurssi

Kansainvälinen vesistötutkimuskurssi järjestetään yhteistyössä monen toimijan kesken. Kurssi koostuu vierailusta ja opiskelusta Pietarissa, sekä Lahdessa. Kurssiin kuuluu teoriaa sekä kenttä- että laboratoriotyöskentelyä.

Lisätietoa (linkki).

 

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

 • 2017-2018: haitallisen aineen kaataminen Niemen kampuksen piha-alueelle (kurssilaiset selvittivät tekijän ja maahan kaadetun aineen laadun)
 • 2018-2019: kuka myrkytti toisen Niemen kampuksen kilpikonna-altaan kilpikonnista (kurssilaiset selvittivät tekijän sekä sen, mitä kemikaalia altaan veteen oli lisätty)

 

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2018 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Seuraavan kerran kurssi järjestetään keväällä 2020. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

 

Maantieteen kenttäkurssi

Kolmipäiväisen kenttäkurssin aikana tutustutaan luonnonmaantieteen, kaupunkimaantieteen ja ihmisen sekä luonnon välisen syy-seuraussuhteen tutkimukseen. Kurssiin kuuluu kenttä- ja laboratoriotyöskentelyä Lammin biologisella tutkimusasemalla. Seuraavan kerran kurssi järjestetään 23.-25.5.2019. Kurssin järjestämiseen on saatu rahoitus Päijät-Hämeen Kulttuurirahastolta.

Lisätietoa (linkki).

Tiedekerhon ohjaajakoulutus

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua.

Aikataulu

Lähiopetuspäivät ovat tiistaina 19.3.2019 ja keskiviikkona 20.3.2019 klo 14-19:00. Tiedekerhovierailu suoritetaan välillä 20.3-9.5.2019. Itsenäisten töiden tekemiseen on aikaa toukokuun 2019 loppuun.

Paikka

Tiedeluokka SOLU, Niemen kampus, B-siipi, Niemenkatu 73, 15140 LAHTI.

Ilmoittaudu lähettämällä lyhyt esittely itsestäsi ja yhteystietosi osoitteeseen phluma(a)helsinki.fi.

Koulutukseen otetaan enintään 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kouluttajana toimii Noora Kivikko Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta.

StarT-ohjelma

Tervetuloa mukaan StarT –toimintaan! StarT-tarjoaa väylän esitellä projektityöskentelyä ja sen tuloksia. Ilmoittautumalla saat tukea ja materiaaleja, ideoita ja mahdollisuuden kilvoitella kivoista palkinnoista

Lukuvuosi 2018-2019

Toteuta projekti, joka liittyy LUMA-aineisiin haluamallasi tavalla. Ilmoittautuminen ei sido mihinkään. 

Valitkaa parhaat ja ilmoittakaa ne ehdolle Päijät- ja Kanta-Hämeen StarT-festareille. Jos olet ilmoittautunut jo aiemmin täydennät vain  tekemääsi ilmoittautumista. Linkki löytyy vahvistusviestistä “Ryhmän avoin ilmoittautuminen” -linkin kautta. Mikäli vahvistusviesti ja sen sisältämät linkit ovat kadonneet lähetäthän viestiä info(a)start.luma.fi.

Hyvät opettajatiimien toimintamallit voi asettaa ehdolle ” Hyvä käytänne”-kategoriaan. Parhaat käytänteet palkitaan. Kansallisella tasolla palkintona on matka Portugaliin Science on Stage 2019- festivaaleille.

Parhaat projektityöt ja hyvät käytänteet valitaan esikarsinnan jälkeen ja ne kutsutaan esittäytymään StarT-festareille. Tapahtuma on elämys lapsille, nuorille ja opettajille. Tiedossa on työpajoja ja tekemistä mm. Tiedeluokka SOLUssa. Ansioituneimmat projektit, hyvät käytänteet ja tiimit palkitaan.

Teemat

1) Matematiikkaa ympärillämme, 2) Luonto ja ympäristö, 3) Hyvinvointi ja terveys, 4) Tähdet ja avaruus, 5) Koti, kulttuuri, kansainvälisyys, 6) Tämä toimii ja 7) Teknologia ympärillämme

Lähettilästoiminta

StarT tarjoaa ilmoittautuneille lähettilään, joka tulee innostamaan ja auttamaan projektin toteutuksessa. 

Materiaalipankki

Materiaalipankki

StarT-Aluefestarit 25.4.2019

Päijät- ja Kanta-Hämeen StarT- Aluefestarit järjestetään torstaina 25.4.2019 klo 9-15 Niemen kampuksella Lahdessa. Alueelliset StarT-festarit ovat itsessään jo elämys. Ne ovat tiedemessujen kaltainen tapahtuma, joissa keskiössä on oppimisen ilon jakaminen. Tavoitteena on mahdollistaa osallistuminen jopa kaikille mukaan hakeneille tiimeille ja oppimisyhteisöille.

ALUEELLISET KUMPPANIMME

Palkinnot

Palkintoja jaetaan kolmessa kategoriassa: lasten sarja (esi- ja alakoulu), nuorten sarja sekä opettajien hyvät käytänteet. Yhteistyökumppanimme mahdollistavat palkitsemisen, kiitos siitä!

Päijät- ja Kanta-Hämeen alueella varmistuneet palkinnot 2018-2019 kaudella:

 • Elokuvanäytös koko luokalle Kino Iiris Elokuvateatteri
 • Tähdet ja avaruus -lehden vuosikerran yhdelle oppimisyhteisölle URSA
 • Fazer Mylly- tuotepaketit Fazer Mylly
 • Kokemuslahjakortti Lahti Energia
 • Tuotelahjapaketti Koskisen Oy

Kansallisesti jaetaan seuraavat palkinnot:

 • Tilastokeskus lahjoittaa 200 euron arvoisen nimikkostipendin tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneelle lasten projektitiimille
 • Tilastokeskus lahjoittaa 500 euron arvoisen nimikkostipendin tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneelle nuorten projektitiimille
 • 10 kansallisesti parasta lasten/nuorten projektia (200 € á)
 • 5 kansallisesti parasta hyvää käytännettä (200 € á)

Aikataulu

8-9:00 Ryhmät saapuvat paikalle ja valmistelevat projektin esittelypisteen 

9:00-9:20 StarT-Festarien aloitus

9:20-10:50 Aamuryhmät esittelevät projekteja tuomareille. Iltapäiväryhmät kiertävät omatoimisesti työpajoissa.

10:50-11:30 Lounastauko

11:30-13:00 Iltapäiväryhmät esittelevät projekteja tuomareille. Aamupäiväryhmät kiertävät omatoimisesti työpajoissa.

13:00-13:45 Kaikki ryhmät esittelevät projekteja. Yleisön suosikki-äänestys. Avoimet ovet kaikille!

13:45-14:15 Palkintojenjako

Ohjeet StarT-ryhmille

 • StarT-Festarit järjestetään osoitteessa Niemenkatu 73, 15140 LAHTI. Kulku Laatikkotehtaankadun puolelta, ovi B2.
 • Ovet Tiimiläisille avautuvat klo 8. Valmistautumiseen ja projektin esille panoon on aikaa klo 9 asti. Kun saavutte paikalle, ilmoittautukaa StarT-INFO:on. Se sijaitsee Tiedeluokka SOLUn edessä, lähellä B2 ovea. Siellä ryhmät jaetaan Aamu- ja Iltapäiväryhmiin.
 • Projektin esittelyyn on varattu työpöytä ja sähköpiste. Projektipöydän taakse on mahdollisuus kiinnittää julisteita, postereita yms. Projektin esittelytapa on vapaa. Lähtökohtaisesti kaikki projektin esittelyyn tarvittavat välineet on tuotava mukana. Varaamme korjaustyökaluja ja muuta välineistöä hätätilanteita varten. Muistakaa, että päiväkirja on tärkeä osa projektia.
 • Ruokailuun on varattu aikaa 10:50-11:30. Tapahtumapaikalla on kaksi ravintolaa ja tila syödä eväitä. Ottakaa mukaan omat juomapullot, ympäristöä säästääksemme.
 • Kuvaus: paikalla on kuvaaja, joka ottaa kuvia ja videomateriaalia. Kuvia ja videoita käytetään LUMA- toiminnan mediassa ja markkinoinnissa. Jos ryhmissä on henkilöitä, joilla ei ole kuvauslupaa ilmoittakaa siitä StarT-INFO:on. Paikalla voi myös vierailla median edustajia, jotka voivat tehdä haastatteluja.
 • Kaikille tukijoukoille, kouluryhmille ja vanhemmille ovet ovat avoinna 13:00- 14:15. Voitte siis pyytää omalta koulultanne muitakin kannustamaan ja katsomaan palkintojenjakoa.

Lisätietoa

 • Johtaja, professori Maija Aksela, LUMA-keskus Suomi, 050 514 1450
 • Projektipäällikkö Outi Haatainen, LUMA-keskus Suomi, 050 448 9508

Lisätietoa kansallisesti: https://start.luma.fi/

 • Päijät- ja Kanta-Hämeen alueelta Noora Kivikko, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, 0504489390

Lisätietoa Päijät- ja Kanta-Hämeen alueelta täällä (Phluma-keskuksen blogi)

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

TILAA VERKOSTOVIESTIMME