TAPAHTUMAT

Lapsille, nuorille, opiskelijoille, opetushenkilöstölle & koko perheelle

Kerhot 2020

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut LUMA -kerhon ohjaajamme. Kerhoja järjestetään kouluissa, Tiedeluokka SOLUssa ja virtuaalisena.

VIRTUAALITIEDEKERHO 5.5-11.6.2020 klo 16-17

Toukokuussa pyörähtää käyntiin Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Virtuaalitiedekerho, joka jatkuu pitkälle kesään. Virtuaalikerho kokoontuu tiistaisin ja torstaisin 5.5-11.6 klo 16-17 (Huom. Helatorstain kerho kokoontuu keskiviikkona 20.5). Kerhossa tehdään kaikille sopivaa kemia, fysiikka ja ötökkäaiheisia töitä! Ohjaaja ohjaa kerhoa videon välityksellä ja kerholaiset tekevät töitä videoyhteyden toisessa päässä. Jos kerholainen on alle 7- vuotias, olisi hyvä, että tukena olisi joku vanhempi. Töihin tarvittavat tarvikkeet löytynevät kaikkien kotoa ja tarvikelistat kerhokerroille toimitetaan kerholaisille ennen kerhoa.

Ilmoittaudu kerhoon tästä linkistä. Voit ilmoittautua niin kauan kuin kerho pyörii.

Ilmoittautuneille lähetetään linkki kerhoon ja chattiin, jossa jaetaan kokemuksia, kuvia ja ohjaajat vastaavat kerholaisten kysymyksiin.

Kerholaiset tarvitsevat tietokoneen tai tabletin, nettiyhteyden ja matkapuhelimen käyttöönsä kerhon ajaksi.

Ohjelma

5.5 Kemiaa keittiössä

 7.5 Ötököiden pyydystäminen ja pyydyksen rakentaminen

12.5 Lämpö

14.5 Kaarnakuoriaisbongailu, ötököiden kotien tutkiminen

19.5 Ilma

20.5 Ötökkähotellinrakentaminen ja perhosten rakastamat kukat

26.5 Ravintokemiaa

28.5 Kimaltelevia, värikkäitä, lentäviä ja hyppiviä ötököitä

2.6 Paine ja virtaus

4.6 Pohjaeläimiä ja vesikotiloita

9.6 Kemiaa kotona

11.6 Ääni ja valo

 

 

 

Leirit

Tiedeleireillä tutustutaan monipuolisella ja hauskalla tavalla eri tieteen aloihin. Päiväleirejä järjestetään koulujen loma-aikoina Tiedeluokka SOLUssa.

Kesä 2020

Johtuen koronavirustilanteen jatkumisesta Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäkuun 2020 tiedeleirejä ei järjestetä päiväleireinä Tiedeluokka SOLUssa, vaan ne korvataan tunnin mittaisilla, virtuaalisilla tiedetuokioilla. Elokuulle suunnitellusta Tutkimuksia Vesijärvestä -leirin toteutumisesta tiedotamme viimeistään kesäkuun loppupuolella.

VIRTUAALINEN TIEDELEIRI

Julkaisemme aikavälillä 1.-18.6.2020 jokaisena arkipäivänä klo 11 yhden, noin tunnin mittaisen virtuaalisen Tiedetuokio-videon, joka sisältää kivaa tiedetekemistä. Katso alta ohjelma vaihtuvista teemoista. Voit osallistua kaikkiin tai vain muutamaan leiripäivään.

Ohjaaja ohjaa kerhoa videolla ja leiriläiset tekevät töitä videoyhteyden toisessa päässä. Tuokion aikana toimii Tiedetuokio-chat, jossa voi jakaa kokemuksia ja kuvia, ja jossa ohjaaja vastaa leiriläisten kysymyksiin. Leirisisällöt sopivat kaikille alakouluikäisistä ylöspäin, mutta olisi hyvä että pienimmillä kerholaisilla olisi tukena ja apuna esimerkiksi vanhempi. Pyrimme siihen, että töihin tarvittavat tarvikkeet löytyisivät pääosin kaikkien kotoa. Tiedetuokioiden tarvikelistat lähetetään leiriläisille ennen leiriä. Leiriläiset tarvitsevat tietokoneen tai tabletin, nettiyhteyden ja matkapuhelimen käyttöönsä kerhon ajaksi.

 • Ilmoittaudu leiriohjelmaan tästä linkistä. Voit ilmoittautua niin kauan kuin tiedeleirit pyörivät.
 • Ilmoittautuneille lähetetään linkki leiriin sekä chattiin, jossa voi jakaa kokemuksia ja kuvia, ja ohjaajat vastaavat leiriläisten kysymyksiin.

Ohjelma

Tiedettä kesään! -virtuaalitiedeleiri ma 1.6. – pe 5.6.2020

Matikka ja koodaus -virtuaalitiedeleiri ma 8.6. – to 11.6.2020

Tiedettä kesään! -virtuaalitiedeleiri pe 12.6. –  to 18.6.2020 (ei la 13.6 eikä su 14.6.)

Kurssit & kouluyhteistyö

Järjestämme lukiokursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista. 

Tiede 1- luentokurssi

Luentokurssi, jossa mielenkiintoiset tutkijat ja tieteentekijät kertovat omasta tutkimusalastaan ja tutkijan työstä.  Kurssi on viimeksi järjestetty vuonna 2015.

Tiede 2 Vesijärvi-kurssi

Kansainvälinen vesistötutkimuskurssi järjestetään yhteistyössä monen toimijan kesken. Kurssi koostuu vierailusta ja opiskelusta Pietarissa, sekä Lahdessa. Kurssiin kuuluu teoriaa sekä kenttä- että laboratoriotyöskentelyä.

Lisätietoa (linkki).

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

 • 2017-2018: haitallisen aineen kaataminen Niemen kampuksen piha-alueelle (kurssilaiset selvittivät tekijän ja maahan kaadetun aineen laadun)
 • 2018-2019: kuka myrkytti toisen Niemen kampuksen kilpikonna-altaan kilpikonnista (kurssilaiset selvittivät tekijän sekä sen, mitä kemikaalia altaan veteen oli lisätty)

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2018 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Seuraavan kerran kurssi järjestetään keväällä 2020. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

Maantieteen kenttäkurssi

Kolmipäiväisen kenttäkurssin aikana tutustutaan luonnonmaantieteen, kaupunkimaantieteen ja ihmisen sekä luonnon välisen syy-seuraussuhteen tutkimukseen. Kurssiin kuuluu kenttä- ja laboratoriotyöskentelyä Lammin biologisella tutkimusasemalla. 

Lisätietoa (linkki).

Tiedekerhon ohjaajakoulutus

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua.

Aikataulu

Opetus tiistaisin 3.3., 10.3, 17.3.2020 klo 16-19.

Paikka

Tiedeluokka SOLU, Niemen kampus, B-siipi, Niemenkatu 73, 15140 LAHTI.

Ilmoittaudu lähettämällä lyhyt esittely itsestäsi ja yhteystietosi osoitteeseen phluma(a)helsinki.fi.

Koulutukseen otetaan enintään 20 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kouluttajana toimii Noora Kivikko Päijät-Hämeen LUMA-keskuksesta.

ARDUINO –koulutusta yläkoulun ja lukion opettajille PERUUTETTU

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää koulutusta Arduino -ohjelmointiympäristön perusteista Tiedeluokka SOLUssa. Koulutuksessa tutustutaan Arduino- mikrotietokoneen perusteisiin ja saadaan mielikuva siitä, miten sitä voidaan hyödyntää yläkoulussa ja lukiossa yli oppiainerajojen. Koulutus on suunnattu yläkoulun ja lukion opettajille. Koulutus on maksuton.

Aika                                                          lauantaina 14.3. klo 11-15:00

Paikka                                                      Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, Lahti

Ilmoittautuminen, lisätiedot                  jaakko.kokkone(a)helsinki.fi

 

VERKOSTOKAHVIT JA MICRO:BIT KOULUTUS TIEDELUOKKA SOLUssa

PERUUTETTU

Tule kuulemaan uusimmat LUMA-kuulumiset kahvikupin äärelle ja osallistu sen jälkeen Micro:Bit –koulutukseen. Koulutuksessa käydään läpi Micro:bit mikrotietokoneen käyttöä kattavasti läpi itse kokeillen ja tehden. Samalla pohditaan kuinka Micro:bittiä voi käyttää algoritmisen ajattelun ja ohjelmoinnin harjoittelussa. Perusteiden opettelun jälkeen esitellään esimerkkien avulla, kuinka Micro:bitin käyttämisessä voidaan hyödyntää erilaisia komponentteja kuten LEDejä, moottoreita ja kytkimiä. Esitietovaatimuksia ei ole, kiinnostus ohjelmointiin riittää! Mukaan mahtuu 20 ensiksi ilmoittautunutta. Kouluttajana Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Jaakko Kokkonen.

Aika                                                          25.3.2020 klo 15.30 – n 17.30

Paikka                                                       Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, Lahti

Ilmoittautuminen, lisätiedot                  jaakko.kokkonen(a)helsinki.fi

 

LUMA2020- hankkeen koulutukset SIIRRETÄÄN

Varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville koulutuksia neljästä eri teemasta. Koulutukset ovat ensisijaisesti suunnattu LUMA2020 -hankkeen yhteistyöpäiväkotien henkilöstölle. Mikäli tilaa on, myös muut aiheesta kiinnostuneet varhaiskasvatuksessa ja alkuluokilla työskentelevät ovat tervetulleita osallistumaan koulutukseen.

Koulutusten aikataulu ja sisältö

Teknologia:
• Blue- ja Bee Botit, ohjelmoinnin alkeet, hiekkalaatikko, VR-lasit
• pe 21.2. klo 9-11
• ma 23.3. klo 13-15

Ötökät ja maaperä:
• Ötökkäavain -peli, mikroskopointia, VR-lasit, ilmastonmuutosnäkökulma
• to 5.3. klo 13-15
• pe 20.3. klo 13-15

Näyttävä kemia:
• mm. lötkölima, tulivuori, elefantin hammastahna, menthos –cola -reaktio, sokerisateenkaari, biohajoava muovi, kristallisokeri ja muut kiteet
• to 2.4. klo 13-15
• ke 15.4. klo 9-11

Kivet ja fossiilit:
• mm. eri kivilajien tunnistaminen, kivien ominaisuuksien tutkiminen, mikroskopointi ja luupit, fossiiliesiintymät eri puolilla maapalloa
• ke 8.4. klo 13-15
• to 16.4. klo 13-15

Paikka

Tiedeluokka SOLU, Niemen kampus, B-siipi, Niemenkatu 73, 15140 LAHTI.

Ilmoittaudu veera.pukkila(at)helsinki.fi. Saat varmistuksen koulutukseen pääsystä noin viikko ennen koulutusta.

 

Rakkauden kemiaa PERUUTETTU

Millaista tiedettä liittyy kauneuteen, onnellisuuteen, kevään tuloon ja erilaisiin makuihin, jotka kaikki voidaan mieltää rakkauden elementeiksi? Miten eri ihmiset kokevat ihastumisen ja rakastumisen? Huhtikuussa, kevään korvalla rakkaus ja sen ilmentymät täyttävät Tiedeluokka SOLUn. Tule kokemaan kevät ja rakkaus erilaisten tiedettä sivuavien pajatöiden kautta. Tarjolla on myös teemaan sopivaa pikkupurtavaa. Tapahtumaan pitää ilmoittautua ja sen ikäraja on 15 vuotta. 

Aika              15.4.2020 klo 17-19.30

Paikka           Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, 15140 Lahti

Ilmoittaudu   TÄSTÄ

 

Tiedeteatteri valloittaa Niemen kampuksen! SIIRRETÄÄN

Kutsumme teidät seuraamaan Avoimen Tiedeteatterin näytöstä: “Kuinka tietokone ajattelee”. Mikä on bitti? Tai looginen portti? Miten transistori liittyy tähän kaikkeen? Vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin selviävät tiedeteatterissa! Esityksessä opettelemme digitaalitekniikan perusteita ja rakennamme yksinkertaisen yhteenlaskukoneen. Esitys on suomenkielinen ja kestää noin tunnin.

Näytöksiä on neljä. 20.4.2020 klo 8:30-9:30 & 10-11:00 & 12-13:00 sekä 13:30-14:30. Yhteen näytökseen mahtuu 94 henkilöä.

Kenelle    lapset ja nuoret 4.-luokkalaisista ylöspäin

Paikka      Tiedeluokka SOLU Niemen yliopistokampuksella, Niemenkatu 73 B-siipi, B2-ovi, 15140 Lahti

Ilmoittautuminen

8:30-9:30 https://www.lyyti.fi/reg/Tiedeteatteri_7110

10-11:00 https://www.lyyti.fi/reg/Tiedeteatteri_4176

12-13:00 https://www.lyyti.in/Tiedeteatteri_7099

13:30-14:30 https://www.lyyti.in/Tiedeteatteri_4989

Tapahtuma on maksuton. 

StarT-ohjelma

StarT-ohjelmassa esitellään projektityöskentelyä ja innostutaan muiden projekteista. Ilmoittautumalla saat tukea ja materiaaleja, ideoita ja mahdollisuuden kilvoitella kivoista palkinnoista.

Lukuvuosi 2019-2020

Toteuta projekti, joka liittyy LUMA-aineisiin.

Ilmoittakaa valitsemanne projektit ehdolle Päijät- ja Kanta-Hämeen StarT-festareille ja/tai kansainväliseen sarjaan viimeistään 14.2.2020. ILMOITTAUTUMISLINKKI

Jos olet ennakkoilmoittautunut, täydennä lomaketta sähköpostiin saamasi linkin kautta. Jos linkki on hukkunut ota yhteys  info@start.luma.fi.

Hyvät opettajatiimien toimintamallit voi asettaa ehdolle ” Hyvä käytänne”-kategoriaan. Parhaat käytänteet palkitaan. 

Esikarsinnassa parhaat projektityöt ja hyvät käytänteet kutsutaan StarT-festareille. Kutsut lähetetään 6.3.2020 mennessä. Tapahtuma on elämys lapsille, nuorille ja opettajille. Tiedossa on työpajoja ja tekemistä mm. Tiedeluokka SOLUssa. Ansioituneimmat projektit, hyvät käytänteet ja tiimit palkitaan.

Teemat

 1. Kestävä kehitys (esim. ilmastonmuutos ja kiertotalous)
 2. Matematiikka ympärillämme (esim. matematiikka taiteessa ja tilastot)
 3. Teknologia ympärillämme (esim. Tämä toimii! -liikkuva laite, teköäly ja robotiikka)
 4. Minun LUMAni (oma aihe)

Materiaalipankki

Materiaalipankki

StarT-festarit virtuaalisesti 26.5 klo 14-15.

Päijät- ja Kanta-Hämeen StarT- festarit järjestetään virtuaalisesti palkintotilaisuutena. Palkitsemistilaisuus on avoin median edustajille.

Palkinnot ja yhteistyökumppanit 

Palkintoja jaetaan kolmessa kategoriassa: lasten sarja (esi- ja alakoulu), nuorten sarja sekä opettajien hyvät käytänteet. Yhteistyökumppanimme mahdollistavat palkitsemisen, kiitos siitä!

Aikataulu

StarT-festarit virtuaalisesti 27.5 klo 14-15.

Ohjeet StarT-ryhmille

 • Olet saanut kutsun StarT-festareille virtuaalisesti. Tule paikalle kuuntelemaan tuomariston perusteluja ja StarT-kuulumisia.
 • Videoyhteys ei ole välttämätön, mutta olisi kiva, että jokainen tiimi valmistautuu ottamaan palkinnon virtuaalisesti vastaan.

Lisätietoa

 • Johtaja, professori Maija Aksela, LUMA-keskus Suomi, 050 514 1450
 • Projektipäällikkö Outi Haatainen, LUMA-keskus Suomi, 050 448 9508

Lisätietoa kansallisesti: https://start.luma.fi/

 • Päijät- ja Kanta-Hämeen alueelta Noora Kivikko, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, 0504489390

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti 

Kartta (ladattava)

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

TILAA VERKOSTOVIESTIMME