TAPAHTUMAT

Lapsille, nuorille, opiskelijoille, opetushenkilöstölle & koko perheelle

Kerhot ja työpajat

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut LUMA -kerhon ohjaajamme. Toiminta on tällä hetkellä virtuaalista.

Bakteerien elämää -etätyöpaja

6-13-vuotiaille- Millaisia bakteerit ovat ja mitä ne tekevät? Miten bakteereja tutkitaan? Työpajassa tutustutaan näihin maapallon pienimpiin mutta tärkeisiin asukkaisiin. Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Lahden kirjastot järjestävät työpajan yhteistyössä täysin etänä. Osallistujille jaetaan ennakkoon maksuton tarvike- ja lukupaketti.

Aikataulu: ke 7.4. klo 17 alkaen 6-9 v. ja to 8.4. klo 17 alkaen 10-13 v.

Ilmoittautuminen viimeistään 1.4. Lahden kirjaston lasten ja nuorten palveluihin tai puh. 044 018 7106.

Tiedekerho online

Tervetuloa mukaan Päijät-Hämeen LUMA -keskuksen järjestämään kevään mittaiseen tiedekerhoon! Kerhossa toimivat pääteemoina fysiikka, kemia, biologia, sekä kestävä kehitys, jotka muodostavat yhdessä laajan kokeilua, tutkimista ja hoksaamista sisältävän kokonaisuuden! 

KENELLE: Kaksi erillistä ikäryhmää, TUTKIJAT (7 -9 vuotiaat) ja TIETEILIJÄT ( 10 -12 vuotiaat)

AIKA:  24.02.2021 – 12.05.2021, joka keskiviikko TUTKIJAT klo. 17.00 – 18.00 ja TIETEILIJÄT klo. 18.10 – 19.10

PAIKKA: vaikka oman kodin keittiö! 😊 Kerho toimii virtuaalisesti, joten tarvitset osallistumiseen toimivan nettiyhteyden, sekä tietokoneen!

TARVIKKEET: Koko kevään tiedekerhotarvikkeet voi NOUTAA kerralla Lahden Yliopistokampukselta, opetusluokka SOLUn ovelta tai pyytää tarvikkeille POSTIKULJETUKSEN.  

Lisätiedot noutoon: Tarvikkeet haettavissa päivinä 17.02 ja 18.02 klo. 13-17 välisenä aikana. Osoite: Niemenkatu 73, 15140 Lahti, sisäänkäynti ovelta B2. Oven saa auki soittamalla 0504489390 tai ilmoittamalla hakuajan etukäteen phluma@helsinki.fi

MUUTA: Kerho on maksuton! Mukaan mahtuu yhteensä 20 kerholaista. Paikat arvotaan 1.2 jos ilmoittautuneita on enemmän kuin 20. Ohjaajina toimivat konkaroituneet Emmi Salmén ja  Anna-Roosa Vesanen.

Lisätietoja kysymällä: anna-roosa.vesanen(a)helsinki.fi tai phluma(a)helsinki.fi

 

 

 

 

Leirit

Tiedeleireillä tutustutaan monipuolisella ja hauskalla tavalla eri tieteen aloihin. Päiväleirejä järjestetään koulujen loma-aikoina Tiedeluokka SOLUssa.

 

Luonnontieteitä, luovuutta ja matikkaa Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleireillä

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää kesäkuussa 2021 kaksi kesäleiriä, joista ensimmäinen on Ihme ja kumma – luonnontieteitä ja luovuutta -lähileiri ja toinen Virtuaalinen matikka- ja koodausleiri.

 

Ihme ja kumma – luonnontieteitä ja luovuutta -kesäleiri 2021

Kenelle     Vuonna 2011-2013 syntyneet lapset
Missä       Tiedeluokka SOLU lähiympäristöineen, Niemen yliopistokampus, Niemenkatu 73, 15140 Lahti
Milloin       ma-pe 7.6.-11.6.2021 klo 9:30-14:30
Leirimaksu 25 €.
HUOM. Leiri voidaan perua lyhyelläkin varoitusajalla, mikäli koronatilanne Päijät-Hämeessä huononee. Leirin peruuntumisesta ilmoitetaan osallistujille.

Ilmoittautumislinkki              https://www.lyyti.in/ihmejakumma  Linkki avautuu 26.4.2021 klo 15.00

 

Sisältö
Tule mukaan tutkimaan ja kummastelemaan ihmeellistä maailmaa! Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kesäleirillä yhdistyvät tänä vuonna luonnontieteellinen tutkiminen ja luova tekeminen. Leiriläiset jaetaan pienryhmiin ja pääosa toiminnoista tapahtuu ulkona, Lahden Tiedepuiston alueella ja sen läheisyydessä. Leiripäivien aikana retkeillään lähiluonnossa, havainnoidaan luonnonilmiöitä ja tehdään pieniä tutkimuksia. Havainnot ja kokemukset luonnosta toimivat pohjana mielikuvituksellisille leikeille ja aktiviteeteille.
Leiri on päiväleiri, ja se sisältää eväslounaan.
Toteutus

Leiri on mietitty mahdollisimman koronaturvalliseksi mm siten, että leiriläiset jaetaan pienryhmiin ja pääosa toiminnoista tapahtuu ulkona, Lahden Tiedepuiston alueella ja sen läheisyydessä. Leiriin sisältyvä eväslounas nautitaan ulkona. Vaihtelevat sääolosuhteet pyritään huomioimaan.

 

Virtuaalinen matikka- ja koodausleiri 2021

Kenelle   10-vuotiaille ja sitä vanhemmille (8- ja 9-vuotiaat vanhemman kanssa)
Missä      Verkossa (Teams- linkki toimitetaan ilmoittautuneille ennen leirin alkua)
Milloin    ma-pe 14.6.-18.6.2021 klo 11-12

Leiri on osallistujille ilmainen.

Ilmoittautumislinkki            https://www.lyyti.in/virtuaalinenmatikkajakoodaus Linkki avautuu 26.4.2021 klo 15.00

 

Sisältö

Oletko kiinnostunut matikasta ja haluaisit oppia uutta ja saada haasteita? Entä oletko kiinnostunut koodauksesta ja olet miettinyt mitä muuta sillä voi tehdä kuin pelejä? Mikäli kiinnostuksesi heräsi, matikka- ja koodausleiri on oikea paikka sinulle! Leirillä pääset ratkomaan matikkapulmia ja tutkimaan missä kaikkialla matikkaa onkaan. Saatat yllättyä! Leirillä pääset myös tutustumaan erilaisiin koodaukseen liittyviin asioihin, vaikka et olisi kirjoittanut aiemmin riviäkään koodia. Leirillä saatat oppia myös mitä algoritmilla tarkoitetaan.

 

 

 

 

Kurssit & kouluyhteistyö

Järjestämme lukiokursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista.

Tiede 1- luentokurssi

Luentokurssi, jossa mielenkiintoiset tutkijat ja tieteentekijät kertovat omasta tutkimusalastaan ja tutkijan työstä.  Kurssi on viimeksi järjestetty vuonna 2015.

Tiede 2 Vesijärvi-kurssi

Kansainvälinen vesistötutkimuskurssi järjestetään yhteistyössä monen toimijan kesken. Kurssi koostuu vierailusta ja opiskelusta Pietarissa, sekä Lahdessa. Kurssiin kuuluu teoriaa sekä kenttä- että laboratoriotyöskentelyä.

Lisätietoa (linkki).

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

  • 2017-2018: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2018-2019: Myrkytetty kilpikonna. Niemen kampuksen kilpikonna-altaan veden kemiallinen analyysi sekä tekopaikalta löytyneiden veripisaroiden DNA-sormenjälkitutkimus johdattavat kurssilaiset sen jäljille, miten ja kuka myrkytti toisen Niemen kampuksen kilpikonna-altaan kilpikonnista.
  • 2019-2020: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2020-2021: ei rikostarinaa, koronapandemiasta johtuen lyhennetty kurssi pidettiin DNA-töihin keskittyvänä laboratoriokurssina.

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2018 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Seuraavan kerran kurssi järjestetään keväällä 2020. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

Maantieteen kenttäkurssi

Kolmipäiväisen kenttäkurssin aikana tutustutaan luonnonmaantieteen, kaupunkimaantieteen ja ihmisen sekä luonnon välisen syy-seuraussuhteen tutkimukseen. Kurssiin kuuluu kenttä- ja laboratoriotyöskentelyä Lammin biologisella tutkimusasemalla.

Lisätietoa (linkki).

Tiedekerhon ohjaajakoulutus

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua.

 

StarT-ohjelma

StarT-ohjelmassa esitellään projektityöskentelyä ja innostutaan muiden projekteista. Ilmoittautumalla saat tukea ja materiaaleja, ideoita ja mahdollisuuden kilvoitella kivoista palkinnoista. StarT-ohjelma: https://start.luma.fi/

Lukuvuosi 2020-2021

Ilmoittautuminen lukuvuoden StarT-toimintaan on alkanut. Ilmoittaudu mukaan täällä (linkki).

Aikataulu

14.2.2021 Ilmoittaudu mukaan ja raportoi projektista viimeistään 14.2.2021.

20.2.2021 Ilmoittautuneet projektit esikarsitaan ja valitaan ehdokkaan kansalliseen ja kansainväliseen StarT-sarjaan.  Kaikille mukaan ilmoittautuneille ilmoitetaan esikarsinnan tuloksista.

16.3.2021 StarT-festarit kaikille Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen projekteille. Tapahtuma toteutetaan etätapahtumana. StarT-festarit (linkki).

15.3-15.4.2021 Yleisöäänestys on käynnissä StarT:n Padlet-sivulla (linkki). 

12.4-16.4.2021 StarT-virtuaaliviikko (linkki) tarjoaa työpajoja ja tiedesisältöä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle!

16.4.2021 StarT-kansallisessa palkintotilaisuudessa (linkki) palkitaan kansalliset parhaat ja julkaistaan yleisöäänestyksessä menestyneet. Tapahtuma on avoin ja virtuaalinen.

StarT-opehuoneet

Opetushenkilökunnalle suunnatut opehuoneet kokoontuvat kevätlukukauden aikana. Tietoa opehuoneista täällä (linkki).

Materiaalipankki

Materiaalipankki

Sisältö estetty
Sisältö ei näy koska evästeitä ei ole sallittu

Yhteistyökumppanit

Lisätietoa

  • Johtaja, professori Maija Aksela, LUMA-keskus Suomi, 050 514 1450
  • Projektipäällikkö Outi Haatainen, LUMA-keskus Suomi, 050 448 9508
  • Päijät- ja Kanta-Hämeen alueelta Noora Kivikko, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, 0504489390

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti 

Kartta (ladattava)

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

TILAA VERKOSTOVIESTIMME