TOIMINTA JA TAPAHTUMAT

Lapsille, nuorille, opiskelijoille, opetushenkilöstölle & koko perheelle

Kerhot ja työpajat

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ja tapahtumat ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut tiedekerhon ohjaajamme.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa syyslukukaudella paikan päällä Tiedeluokka SOLUssa Lahdessa, Lyseonmäen koululla Heinolassa sekä Tiedekerho Onlinen kautta virtuaalisesti.
Huom! Kerhot eivät kokoonnu syyslomaviikolla 43.
Ilmoittautuminen kaikkiin kerhoihin avautuu pe 8.9.2023 klo 12.

LUMA-kerhotoimintaa Lahdessa

TIETEIDEN TAIKAA

Haluatko nähdä, mitä kaikkea ihmeellistä tieteen keinoin voi tehdä? Tieteiden taikaa -kerhossa pääset tutustumaan jännittävien töiden kautta siihen, miten ihmeellistä tiede voi olla. Kerhossa syvennytään ennen kaikkea kemian maailmaan ja sivutaan samalla muita tieteenaloja.

Kenelle:                             1.-3. -luokkalaisille (7-9 vuotiaille / 2014-2016 syntyneet)
Osallistujamäärä:          12 
Kerhokertojen määrä: 7 kertaa
Kerhopäivä:                     Maanantai klo 17-18
Ajankohta:                       2.10 – 20.11.2023
Paikka:                            Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, Lahti
Ilmoittautumislinkki:   https://www.lyyti.in/Tieteiden_taikaa_4428
Muuta:                               Kerho on maksuton!

AVARUUS-TIEDEKERHO

Tervetuloa Avaruus-tiedekerhoon, missä avaruus kohtaa kemian ja fysiikan kiehtovan maailman! Avaruus-kerho on innostava ja opettavainen ympäristö 4.-6. luokkalaisille avaruudesta ja tieteellisistä kokeista kiinnostuneille. Kerhossamme pääsee tekemään upeita avaruusteemaisia fysiikan ja kemian kokeita.

Kenelle:                             4.-6. -luokkalaisille (10-12-vuotiaille / 2011-2013 syntyneet)
Osallistujamäärä:          12 
Kerhokertojen määrä: 6 kertaa
Kerhopäivä:                     Tiistai klo 17-18
Ajankohta:                       3.10. – 14.11.2023
Paikka:                            Tiedeluokka SOLU, Niemenkatu 73, Lahti
Ilmoittautumislinkki:   https://www.lyyti.in/Avaruus_tiedekerho_2487
Muuta:                               Kerho on maksuton!

 

LUMA-kerhotoimintaa Heinolassa

PIKKU TUTKIJAT

Pikku Tutkijat -kerhossa tutustutaan monialaisesti luonnontieteisiin kokeellisten töiden ja tutkimusten avulla. Tutustumme viikoittain erilaisiin aiheisiin luonnontieteiden parissa ja opimme samalla ympäröivästä maailmasta ja sen erilaisista ilmiöistä.

Kenelle:                           1.-3. -luokkalaisille (7-9 -vuotiaille / 2014-2016 syntyneet)
Osallistujamäärä:           8
Kerhokertojen määrä:  7 kertaa       
Kerhopäivä:                    keskiviikko klo 17-18
Ajankohta:                        4.10 – 22.11.2023
Paikka:                             Lyseonmäen koulu, Savontie 19, Heinola
Ilmoittautumislinkki:    https://www.lyyti.in/Pikku_Tutkijat_5920
Muuta:                                Kerho on maksuton!

 

Virtuaalista LUMA-kerhotoimintaa

TIEDEKERHO ONLINE

Tervetuloa mukaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen järjestämään virtuaaliseen tiedekerhoon! Tiedossa kivaa ja oivaltavaa tekemistä yhteensä kuuden kerhokerran verran. Kerho kokoontuu Teams-yhteydellä.
HUOM! Tiedekerhon sisältö on sama kuin syksystä 2021 lähtien.

Kenelle:                              1.-3. -luokkalaisille (7-9 -vuotiaille / 2014-2016 syntyneet) 
Osallistujamäärä:           20 
Kerhokertojen määrä:  6 kertaa
Kerhopäivä:                      Keskiviikko klo 17-18
Ajankohta:                        1.11. – 13.12.2023 (HUOM! viikolla 45 kerho kokoontuu TO 9.11.2023 klo 17-18. Kerho ei kokoonnu itsenäisyyspäivänä)
Paikka:                             Virtuaalisesti Teams-yhteydellä
Tarvitset:                            Kerho on virtuaalinen, osallistumiseen tarvitaan toimiva nettiyhteys ja tietokone. Osallistujille lähetetään pieni tutkijan tarvikepaketti, lisäksi kotoa tarvitaan tiettyjä tarvikkeita. Lista löytyy tästä
Ilmoittautumislinkki:    https://www.lyyti.in/Tiedekerho_Online_7436
Muuta:                                 Kerho on maksuton!

Leirit

Tiedeleireillä tutustutaan monipuolisella ja hauskalla tavalla eri tieteen aloihin. Päiväleirejä järjestetään koulujen loma-aikoina Tiedeluokka SOLUssa.

Ensi kesäkuun leireistä tulossa lisää tietoa alkukeväästä 2024.

Kurssit & kouluyhteistyö

Järjestämme kursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista.

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

  • 2017-2018: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2018-2019: Myrkytetty kilpikonna. Niemen kampuksen kilpikonna-altaan veden kemiallinen analyysi sekä tekopaikalta löytyneiden veripisaroiden DNA-sormenjälkitutkimus johdattavat kurssilaiset sen jäljille, miten ja kuka myrkytti toisen Niemen kampuksen kilpikonna-altaan kilpikonnista.
  • 2019-2020: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2020-2021: ei rikostarinaa, koronapandemiasta johtuen lyhennetty kurssi pidettiin DNA-töihin keskittyvänä laboratoriokurssina.

Geenitekniikan laboratoriokurssi

Järjestetään seuraavan kerran keväällä 2024.

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2023 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

Tiedekerhon ohjaajakoulutus

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua. Koulutusta järjestetään tarpeen mukaan.

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti

Kartta (ladattava)

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

kartta niemenkampus

TILAA VERKOSTOVIESTIMME