TOIMINTA JA TAPAHTUMAT

Lapsille, nuorille, opiskelijoille, opetushenkilöstölle & koko perheelle

Tulevat tapahtumat

 

Alakoululaisten luokkaretkipäivät tiedeluokka SOLUssa 22. ja 23.5.

Hei 1.–4. luokan ope, tee luokkasi kanssa kevätretki Tiedeluokka SOLUun! Ennakkoon varattavana aikana luokkasi (max. 30 lasta) pääsee sukeltamaan kiehtovien tiedekokeiden maailmaan ohjatun tiedeluokkatyön kautta.Tiedeluokkatyön kesto on noin 30-40 minuuttia, jonka jälkeen voitte tutustua vapaamuotoisesti hienoon kivikokoelmaamme sekä mm. oppia kivistä ja niiden tutkimisesta asiantuntijoidemme opastamana. Omien eväiden syöntiin löytyy tilaa sekä sisältä että ulkoa.  

Ilmoittaudu pian, paikkoja rajoitetusti! Ilmoittautumislinkki: https://www.lyyti.in/luokkaretkipaivat 

HUOM! Busseilla numero 2 ja numero 13 pääsee Lahden Tiedepuistoon, jossa tiedeluokkamme sijaitsee. Muistathan, että voit hyödyntää paikallisliikenteen ilmaista kyytiä lapsiryhmille, lisätietoa täältä: https://www.lsl.fi/liput-ja-hinnat/ilmaismatkat/

Kerhot

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ja tapahtumat ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut tiedekerhon ohjaajamme.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa kevätlukukaudella paikan päällä Tiedeluokka SOLUssa Lahdessa, Lyseonmäen koululla Heinolassa sekä Tiedekerho Onlinen kautta virtuaalisesti.

LUMA-kerhotoimintaa Lahdessa

Kevään 2024 kerhot ovat päättyneet ja uudet kerhot alkavat taas syksyllä. Tiedotamme syksyn kerhoista myöhemmin.

 

Kesäleirit 2024

Ilmoittautuminen kesäleireille on päättynyt.

 

LUMA-KESÄLEIRI I (LEIRI ON TÄYNNÄ)

Tule LUMA-kesäleirillemme kokeilemaan, tutkimaan ja ihmettelemään luonnontieteen ilmiöitä Tiedeluokka SOLUssa. Leiripäivinä myös leikitään yhdessä muiden leiriläisten kanssa ja vietetään aikaa ulkona. Leirityöt ovat osittain samoja kuin kerhoissamme ja edellisvuoden kesäleirillä. Lounaskahvila Sinuhen lämmin herkkulounas sisältyy leirin hintaan.

Leiripaikkoja on 20. Leirille otetaan ensisijaisesti lapsia, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kerho- tai leiritoimintaan. Jos ensikertalaisia ilmoittautuu enemmän kuin leiripaikkoja on, täytetään leiripaikat heidän joukostaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Missä:                                        Tiedeluokka SOLU, Lahden Tiedepuiston B-osa, Niemenkatu 73 Lahti

Milloin:                                      ma-pe 3.-7.6.2024 klo 9–15

Kenelle:                                     1.–3. luokkalaisille (v. 2014–2016 syntyneet)

Hinta:                                         30 euroa (sis alv.), lounas kuuluu hintaan

Ilmoittautuminen:                 https://www.lyyti.in/LUMAkesaleiri_I

 

 

LUMA-KESÄLEIRI II (LEIRI ON TÄYNNÄ)

4.–6. luokkalaisten LUMA-kesäleirillä syvennymme tutkimaan, miten maailma toimii luonnontieteiden näkökulmasta käsin. Testaamme Tiedeluokka SOLUn laboratoriossa mm. fysiikan, kemian ja biologian ilmiöitä käytännön kokeilla. Lisäksi pelailemme ja leikimme yhdessä ulkona. Leirityöt ovat osittain samoja kuin kerhoissamme ja edellisvuoden kesäleirillä. Lounaskahvila Sinuhen lämmin herkkulounas sisältyy leirin hintaan.

Leiripaikkoja on 20. Leirille otetaan ensisijaisesti lapsia, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kerho- tai leiritoimintaan. Jos ensikertalaisia ilmoittautuu enemmän kuin leiripaikkoja on, täytetään leiripaikat heidän joukostaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Missä:                                        Tiedeluokka SOLU, Lahden Tiedepuiston B-osa, Niemenkatu 73 Lahti

Milloin:                                      ma-pe 10.-14.6.2024 klo 9–15

Kenelle:                                    4.–6. luokkalaisille (v. 2011–2013 syntyneet)

Hinta:                                        30 euroa (sis alv.), lounas kuuluu hintaan

Ilmoittautuminen:                https://www.lyyti.in/LUMAkesaleiri_II

 

 

MATIKKA- JA KOODAUSLEIRI (LEIRI ON TÄYNNÄ)

Leirillä sukelletaan matematiikan ja koodauksen maailmaan Tiedeluokka SOLUssa. Lisäksi leikitään ja puuhaillaan yhdessä muiden leiriläisten kanssa sisällä ja ulkona. Leiriohjaajina toimivat osaavat ja innostavat luma-konkarit. Leiripäivän kesto on neljä tuntia. Leiriläiset tuovat mukanaan omat eväät. Leiri on ilmainen.

Leiripaikkoja on 15. Leirille otetaan ensisijaisesti lapsia, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kerho- tai leiritoimintaan. Jos ensikertalaisia ilmoittautuu enemmän kuin leiripaikkoja on, täytetään leiripaikat heidän joukostaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Missä:                                        Tiedeluokka SOLU, Lahden Tiedepuiston B-osa, Niemenkatu 73 Lahti

Milloin:                                      ma-ke 17.-19.6.2024 klo 9–13

Kenelle:                                     2.–4. luokkalaisille (v. 2013–2015 syntyneet)

Hinta:                                         Ilmainen, omat eväät mukaan

Ilmoittautuminen:                https://www.lyyti.in/Matikka-jakoodausleiri

 

 

Kurssit & kouluyhteistyö

Järjestämme kursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista.

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

  • 2017-2018: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2018-2019: Myrkytetty kilpikonna. Niemen kampuksen kilpikonna-altaan veden kemiallinen analyysi sekä tekopaikalta löytyneiden veripisaroiden DNA-sormenjälkitutkimus johdattavat kurssilaiset sen jäljille, miten ja kuka myrkytti toisen Niemen kampuksen kilpikonna-altaan kilpikonnista.
  • 2019-2020: Ympäristörikos Niemessä! Niemen kampuksen piha-alueelle on kaadettu tuntematonta haitallista ainetta. Kurssilaiset selvittävät kemiallisen maaperäanalyysin sekä DNA-sormenjälkitutkimuksen avulla, mitä aine on ja kuka sen on paikalle kaatanut.
  • 2020-2021: ei rikostarinaa, koronapandemiasta johtuen lyhennetty kurssi pidettiin DNA-töihin keskittyvänä laboratoriokurssina.

Geenitekniikan laboratoriokurssi

Järjestetään seuraavan kerran keväällä 2024.

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2023 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

Tiedekerhon ohjaajakoulutus

Oletko kiinnostunut työskentelemään luonnontieteiden, matematiikan ja/tai teknologian parissa yhdessä lasten ja nuorten kanssa? Haluatko kartuttaa taitojasi ohjaajana ja tutustua tiedekerhoihin? Tiedekerhon ohjaajakoulutus antaa valmiudet kerhon suunnitteluun ja ohjaajana toimimiseen. Koulutus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on kiinnostusta ja osaamista luonnontieteistä, matematiikasta ja/tai teknologiasta.

Koulutus on maksuton. Koulutuksen laajuus on 1-3op valintasi mukaan. Koulutus sisältää lähiopetusta, vierailun Tiedekerhossa ja itsenäistä opiskelua. Koulutusta järjestetään tarpeen mukaan.

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

kartta niemenkampus

TILAA VERKOSTOVIESTIMME