VAPAA-AJAN TIEDETOIMINTA

Tulevat tapahtumat

 

Uusia, koko perheen tapahtumia suunnitteilla syksylle 2024! Lisätietoja luvassa syyskuussa.

Kerhot

Lasten kerhotoiminta on yksi perinteisistä LUMA -toiminnan muodoista. Kerhot ja tapahtumat ovat maksuttomia ja niitä ohjaavat koulutetut tiedekerhon ohjaajamme.

Päijät-Hämeen LUMA-keskus järjestää alakouluikäisille suunnattua LUMA -kerhotoimintaa kevätlukukaudella paikan päällä Tiedeluokka SOLUssa Lahdessa, Lyseonmäen koululla Heinolassa sekä Tiedekerho Onlinen kautta virtuaalisesti.

LUMA-kerhotoimintaa Lahdessa

Kevään 2024 kerhot ovat päättyneet ja uudet kerhot alkavat taas syksyllä. Tiedotamme syksyn kerhoista myöhemmin.

 

Kesäleirit 2024

Ilmoittautuminen kesäleireille on päättynyt.

MATIKKA- JA KOODAUSLEIRI (LEIRI ON TÄYNNÄ)

Leirillä sukelletaan matematiikan ja koodauksen maailmaan Tiedeluokka SOLUssa. Lisäksi leikitään ja puuhaillaan yhdessä muiden leiriläisten kanssa sisällä ja ulkona. Leiriohjaajina toimivat osaavat ja innostavat luma-konkarit. Leiripäivän kesto on neljä tuntia. Leiriläiset tuovat mukanaan omat eväät. Leiri on ilmainen.

Leiripaikkoja on 15. Leirille otetaan ensisijaisesti lapsia, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kerho- tai leiritoimintaan. Jos ensikertalaisia ilmoittautuu enemmän kuin leiripaikkoja on, täytetään leiripaikat heidän joukostaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Missä:                                        Tiedeluokka SOLU, Lahden Tiedepuiston B-osa, Niemenkatu 73 Lahti

Milloin:                                      ma-ke 17.-19.6.2024 klo 9–13

Kenelle:                                     2.–4. luokkalaisille (v. 2013–2015 syntyneet)

Hinta:                                         Ilmainen, omat eväät mukaan

Ilmoittautuminen:                https://www.lyyti.in/Matikka-jakoodausleiri

 

 

Kurssit & kouluyhteistyö

Järjestämme kursseja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tiedeluokka SOLU ja sen henkilökunta tarjoavat erinomaisen ympäristön erikoiskurssien järjestämiseen. Kouluyhteistyö innostaa tiedeaineiden opiskeluun ja syventää jo olemassa olevaa osaamista.

Tiede 3 DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa

DNA-sormenjälkiä ja rikoskemiaa -kurssilla lukiolaiset astuvat rikospaikkatutkijan rooliin selvittäessään Niemen kampuksella tapahtunutta kuvitteellista rikosta. Selvitystyössä opiskelijat hyödyntävät DNA-tekniikan ja ympäristökemian menetelmiä, jotta rikoksen tekijä ja sen laatu saadaan selville. DNA-tekniikan (mm DNA :n eristäminen ja halutun geenialueen monistaminen PCR-menetelmällä, agaroosigeelielektroforeesi, DNA :n emäsjärjestyksen selvittäminen) osuus tehdään Tiedeluokka SOLUssa ja ympäristökemian osuudessa hyödynnetään Helsingin yliopiston tutkimuslaboratoriota. Aiempina lukuvuosina selvitetyt kuvitteelliset rikokset:

 

Geenitekniikan laboratoriokurssi

Järjestetään seuraavan kerran keväällä 2025.

Itämerikurssi

Tvärminnen biologisella tutkimusasemalla on järjestetty vuosina 2017-2023 kolmipäiväinen poikki- ja monitieteinen lukiokurssi Itämerestä. Kurssin sisältöön kuuluu tutustumista mm. avomeren, ranta-alueiden ja matalien vesialueiden eliöstöihin. Kurssille on osallistunut opiskelijoita Lahden Lyseosta, Heinolan lukiosta ja Lahden Yhteiskoulusta. Kurssi on järjestetty yhteistyössä Lahden kaupungin, osallistuneiden lukioiden ja Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen kanssa.

Lisätietoa (linkki).

 

 

PÄIJÄT-HÄMEEN LUMA-KESKUS

Niemen kampus, Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti

phluma(at)helsinki.fi

Yhteystiedot

#phluma #lahdenyliopistokampus #tiedeluokkasolu #lumasuomi #startluma

kartta niemenkampus

TILAA UUTISKIRJEEMME